Skip to content

NT2 en meertaligheid: Meertaligheid


Cursus
Neem contact op voor informatie over het deelnemen aan deze cursus:
Contact opnemen

In de eerste module van de EduSerie 'NT2 en meertaligheid' krijg je aan de hand van EduTalks van Folkert Kuiken (hoogleraar Nederlands als tweede taal en meertaligheid van de Universiteit van Amsterdam) meer inzicht in het mechanisme van twee- en meertaligheid. Deze achtergrondkennis helpt je om jouw meertalige leerlingen (en hun ouders!) beter te begrijpen en te ondersteunen.

Deze module is geheel online.

Dit is de opzet van de modules:

1. Welkom

In het eerste hoofdstuk maak je kennis met de online leeromgeving waarbinnen je gaat werken. Je past je persoonlijke omgeving aan en introduceert jezelf aan je medecursisten.

2. De dagelijkse context

In dit hoofdstuk krijg je inzicht in wat meertaligheid is, welke invloed dit heeft op taalontwikkeling en wat dit kan betekenen voor onderwijs en opvoeding.

3. Thuis en op school

In dit hoofdstuk ligt de focus op meertalig opgroeien en taalaanbod in de thuissituatie. Daarna wordt de focus verlegd naar meertaligheid op school.

4. Nieuwkomers

Je krijgt in dit hoofdstuk uitleg over het leren van de Nederlandse taal door nieuwkomers, de individuele factoren die hierbij een rol spelen en doelen in de klas voor nieuwkomers.

5. In het onderwijs

In het afsluitende hoofdstuk van deze module staat de didactiek voor het leren van Nederlands door nieuwkomers en de rol van interactie bij het leren van de taal centraal.

Terug naar boven