Skip to content

NT2 en meertaligheid, module 2


Cursus
Neem contact op voor informatie over het deelnemen aan deze cursus:
Contact opnemen

In de tweede module ligt de nadruk op mondelinge taalvaardigheid en welke technieken je kunt gebruiken om meertalige leerlingen uit te dagen tot gesprek. De EduTalks van Resi Damhuis (voorheen lector Interactie en taalbeleid bij de Marnix Academie), in combinatie met praktische opdrachten en een of twee studiebijeenkomst(en), bieden zowel achtergrondkennis als praktische handvatten. 

Dit is de opzet van de modules:

1. Inhoud en opzet van de module

In deze module, 'NT2 en Mondelinge taaldidactiek', gaan we vanuit verschillende invalshoeken kijken naar de mondelinge taalontwikkeling van NT2-leerders.

2. Input, output en taaldenkgesprekken

In dit hoofdstuk krijg je meer inzicht in de aspecten 'input' (taalaanbod) en 'output' (taalproductie) bij taalontwikkeling en je leert waarom taaldenkgesprekken belangrijk zijn voor de impliciete (tweede-)taalverwerving.

3. Studiebijeenkomst 1

Tijdens de studiebijeenkomst met de expert-docent Resi Damhuis ronden we stap 1 verder af en beginnen we met stap 2 van deze module. Je hebt de hoofdstukken tot nu toe afgerond.

4. Praktijk van de ander

In dit hoofdstuk gaan we de werkzame componenten van taaldenkgesprekken analyseren. De focus ligt zowel op de leerlingen als op de leerkracht en we zien hoe hun rollen verschillen.

5. Eigen praktijk

Je gaat nu oefenen met taaldenkgesprekken in jouw eigen praktijk. Je bereidt een taaldenkgesprek voor en voert het uit, je maakt daar een video-opname van en je reflecteert daarop.

6. Studiebijeenkomst 2

Je bereidt je voor op de tweede studiebijeenkomst met je docent Resi Damhuis. Voorafgaand aan de bijeenkomst krijg je van je docent feedback op je opname uit module 5.

7. Evaluatie en afronding

Ter afronding van de module 'Mondelinge taaldidactiek' evalueren we graag jouw ervaringen. Met jouw feedback verbeteren we de cursus voor toekomstige cursisten. Alvast bedankt!

Terug naar boven