Introductie

In samenwerking met Peter Teitler, docent en auteur van de boekenserie 'Lessen in orde', is een gelijknamige EduSerie ontwikkeld die concrete handvatten geeft aan de theorie in het boek voor de opleidingen. Docenten en studenten krijgen aan de hand van videopresentatie met veel voorbeelden, videobeelden uit de praktijk, opdrachten en samenwerkingsmogelijkheden, meer inzicht in hoe zij een plezierig werk- en leefklimaat in hun klas of school kunnen realiseren.

Voor de TU Delft is deze EduSerie aangepast voor de lerarenopleiding van de master Science Education and Communication. 

Via de knop -inschrijven- aan de linkerkant van het scherm kun je je aanmelden, je maakt vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord aan waarmee je 24/7 toegang hebt tot de leeromgeving van Eduseries.

In de PLG staan de modules op het programma. In de Brightspace omgeving van de TU Delft vind je aanvullende informatie.

 

Veel inspiratie en studieplezier gewenst!

 

 

Modules

Hieronder vind je een kort beschrijving van de inhoud per module/hoofdstuk:

1. Inleiding op de EduSerie

Kennismaking met de inhoud en opzet van de EduSerie en met de werking van de online leeromgeving.

2. Pedagogisch klimaat

In deze module wordt ingegaan op drie uitgangspunten die van belang zijn voor het realiseren van een plezierig werk- en leefklimaat in de school. Je leert hoe jij als docent hier aan bij kunt dragen door structuur te bieden.

3. Operatief handelen

In deze module gaan we in op operatief handelen van de docent. Wat kun je als docent doen aan lastig gedrag van de leerlingen in de groep? Tien tips die je houvast geven voor het omgaan met gedrag in de klas vormen de basis van de module.

4. De relatie tussen docent en leerling

In deze module gaat het om de mogelijkheden die je kunt toepassen in het dagelijkse werk met leerlingen. Aan de hand van een model leer je na te denken over je eigen gevoelens, gedachten en handelen. Duidelijk in beeld hebben wie je bent, helpt je als docent vorm te geven aan je onderwijs.

5. Waarderen en afkeuren van gedrag

In deze module leer je meer over gedragsbeïnvloeding met behulp van waarderen (belonen) en afkeuren (straffen), en hoe je dit toe kunt passen in jouw eigen praktijk zodat je operatief (handelend) aan je klassenmanagement kunt werken.

6. Afronding

Ter afsluiting van de EduSerie Lessen in orde reflecteer je op jouw leerdoelen en horen we graag wat je van de inhoud van de cursus vond.