Skip to content
Alle EduSeries

Grip op dyslexie in het vo - Online intervisiebijeenkomsten (groep A)


Cursus
Janneke Corvers
Toegangscode nodig
Inschrijven

Leerlingen met lees- en spellingproblemen of dyslexie lopen op de middelbare school vaak tegen verschillende problemen aan. Als onderwijsprofessional wil je deze leerlingen zo goed mogelijk begeleiden: hoe ga je met leerlingen in gesprek? En hoe krijg je hun hulpvraag duidelijk en kun je hen leren zelf met deze problemen om te gaan? Hoe zorg je voor een vertaling van dyslexiebeleid in de praktijk en hoe neem je jouw collega’s hierin mee? Hoe kunnen dyslexiehulpmiddelen effectief worden ingezet?

Deze vragen staan centraal tijdens een serie van drie online intervisiebijeenkomsten in het najaar van 2021. Via themagerichte intervisie delen onderwijsprofessionals ervaringen met elkaar. Relevante materialen die ontwikkeld zijn in het kader van Dyslexie Centraal en toepassing daarvan komen hierbij ondersteunend aan bod.

Voor wie is de training?

Onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs, die betrokken zijn bij het onderwijs aan leerlingen met dyslexie. Bijvoorbeeld: docenten moderne vreemde talen, docenten Nederlands, docenten die de ambitie hebben om leerlingen met lees- en/of spellingproblemen en dyslexie te begeleiden, remedial teachers, dyslexiecoaches, ondersteunings-/zorg-/dyslexiecoördinatoren.

Inhoud

In deze serie intervisiebijeenkomsten mag je het volgende verwachten:

  • Je gaat aan de slag met de volgende thema’s:
    • Bijeenkomst 1: Gespreksvoering met leerlingen en collega’s
    • Bijeenkomst 2: Van dyslexiebeleid naar praktijk bij de talen
    • Bijeenkomst 3: Inzet van dyslexiehulpmiddelen
  • Je gaat aan de slag met knelpunten uit je eigen praktijk en krijgt concrete handvatten voor oplossingen aangereikt.
  • Je brengt het geleerde in de praktijk en deelt hierover ervaringen met onderwijsprofessionals van andere scholen.

Wat levert het op?

Na afloop van deze intervisie is je handelingsrepertoire met betrekking tot de begeleiding van leerlingen met lees- en/of spellingproblemen en dyslexie vergroot. Je weet hoe je de knelpunten in de eigen praktijk kunt oppakken. Je kent verschillende gesprekstechnieken om de hulpbehoeftes van leerlingen helder te krijgen en leert hoe de ondersteuning afgestemd kan worden met collega’s. Je weet ook hoe je leerlingen met dyslexie meer autonomie kunt geven in de aanpak van hun problemen. Je bent in staat om mee te denken in het dyslexiebeleid en dit beleid te vertalen naar de praktijk van het talenonderwijs. Daarnaast weet je hoe dyslexiehulpmiddelen effectief ingezet kunnen worden, welke randvoorwaarden daarvoor gerealiseerd moeten worden en hoe leerlingen daarbij begeleid kunnen worden.

Sterk door samenwerking

Dit traject wordt aangeboden door Dyslexie Centraal (Expertisecentrum Nederlands in samenwerking met Marzenka Rolak, Mieke Urff en Katrien Horions) en Eduseries. Door deze bundeling van expertise kunnen we zorgen voor goed onderbouwde bijeenkomsten waar ervaringen uit wetenschap en praktijk samen komen.

Praktische informatie

Duur: 3 maanden (september – november 2021)

Locatie: online

Groepsgrootte: 5 deelnemers van verschillende scholen

Tijdsinvestering: 16 uur (drie bijeenkomsten en tussentijds inlezen en opdrachten maken in e-learningomgeving)

Aanmelden: de inschrijving is gesloten. Mocht je interesse hebben voor een eventueel vervolg neem dan contact met op met [contactpersoon].

Dit is de opzet van de modules:

1. Inhoud en opzet van de cursus

Online

In de eerste module maak je kennis met de inhoud en opzet van de cursus en de online leeromgeving waarbinnen je gaat werken. Je past je persoonlijke omgeving aan en introduceert jezelf bij je medecursisten.

2. Gespreksvoering met leerlingen en collega’s

Online

In de tweede module doe je kennis op rond het thema gespreksvoering met leerlingen en collega’s. Om het geleerde na de intervisiebijeenkomst in de praktijk te kunnen brengen, bereid je een oplossingsgericht gesprek of een psycho-educatievoorlichting voor.

3. Intervisie Gespreksvoering met leerlingen en collega’s

14 sep 15:30 .. 16:45, Online

Deze derde module draait om de intervisie zelf bij het thema Gespreksvoering met leerlingen en collega’s. Hier bereid je een casus of leervraag voor, voer je de intervisie uit, reflecteer je op de intervisie en breng je het geleerde in de praktijk met een praktijkopdracht.

4. Van dyslexiebeleid naar praktijk bij de talen

Online

Tijdens deze vierde module ga je inhoudelijke kennis opdoen en uitdiepen rond het thema Van dyslexiebeleid naar praktijk bij de talen.

5. Intervisie Van dyslexiebeleid naar praktijk bij de talen

12 okt 15:30 .. 16:45, Online

Deze vijfde module draait om de intervisie zelf bij het thema Van dyslexiebeleid naar praktijk bij de talen. Hier bereid je een casus of leervraag voor, voer je de intervisie uit en reflecteer en je op de intervisie.

6. Inzet van dyslexiehulpmiddelen

Online

In de zesde module doe je kennis op rond het thema Inzet van dyslexiehulpmiddelen. Je verdiept je in de effectiviteit van het gebruik van dyslexiehulpmiddelen en de wijze waarop je dyslexiehulpmiddelen succesvol kunt implementeren.

7. Intervisie Inzet van dyslexiehulpmiddelen

16 nov 15:30 .. 16:45, Online

Deze zevende module draait om de intervisie zelf bij het thema Inzet van dyslexiehulpmiddelen. Hier bereid je een casus of leervraag voor, voer je de intervisie uit en reflecteer en je op de intervisie.

8. Slotbijeenkomst

30 nov 15:30 .. 16:45, Online

Tijdens de slotbijeenkomst reflecteer je samen met de docenten en andere deelnemers op wat je tijdens de cursus hebt geleerd.

Terug naar boven