Skip to content
Alle EduSeries

EDI voor instromers 2.0 - Barbaraschool


Cursus
Geen inschrijfcode vereist
Inschrijven

Ben jij net begonnen op een school waar wordt gewerkt met Expliciete Directe Instructie, oftewel EDI? Dan kun je via de EduSerie EDI voor ‘instromers’ in korte tijd kennismaken met de kern van EDI, zodat je moeiteloos aan kunt sluiten bij de rest van jouw team. Via een combinatietraining waarbij je zowel online leert als tijdens een studiebijeenkomst, oefen je met verschillende EDI-technieken, zoals het beurtenbakje en wisbordjes. De EduSerie EDI voor ‘instromers’ biedt niet alleen kennisoverdracht, maar is tevens een vaardigheidstraining. Na afronding van de EduSerie ben je in staat op volwaardig mee te draaien binnen het team van EDI-leerkrachten op jouw school.

EDI voor ‘instromers’ is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking van Eduseries en Expertis. De docent is een geschoolde EDI-expert van Expertis.

 

Inhoud training EDI voor ‘instromers’

De EduSerie EDI voor ‘instromers’ bestaat uit een digitale training met opdrachten aan de hand van EduTalks (videocolleges) van Marcel Schmeier. Dit gedeelte voer je, samen met een collega óf individueel, uit op een moment dat het jou schikt binnen de online leeromgeving van Eduseries. Je leert hoe je goede instructie geeft en actieve betrokkenheid van leerlingen bij de inhoud van je lessen kunt stimuleren. 

Daarnaast leer je tijdens een bijeenkomst van één middag de fijne kneepjes van Expliciete Directe Instructie en oefen je met de verschillende technieken.

De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers, waardoor interactie en persoonlijke aandacht gewaarborgd zijn.


Doelgroep

De EduSerie is bedoeld voor instromende leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs, van wie de collega’s al een cursus EDI hebben gevolgd en met EDI werken. Tevens is de EduSerie geschikt voor leerkrachten die kennis willen maken met EDI en de aanpak uit willen proberen.
Aan deze training kunnen ook ib’ers, leraren, besturen en post-hbo docenten deelnemen.
Wij raden aan om de training samen met een collega te volgen, zodat jullie samen kunnen reflecteren op het geleerde.

 

Certificering

Na voldoende afronding ontvang je een certificaat van deelname.

De training is gevalideerd door Registerleraar voor 20 studie-uren.

Dit is de opzet van de modules:

1. Inhoud en opzet van de EduSerie (online)

Maak kennis met de inhoud van de EduSerie en de opzet van de leeromgeving.

2. EDI in een notendop (online)

In de eerste module van de EduSerie maak je kennis met EDI: wat is het, waarom is het belangrijk en welke hulpmiddelen kun je gebruiken.

3. Activeren van voorkennis en lesdoelen (online)

In de tweede module gaan we in op het activeren van voorkennis, en hoe je heldere lesdoelen formuleert en deze met je leerlingen kunt delen.

4. Instructie en begeleide inoefening (online)

In de deze module leer je meer over hoe je een goede instructie vormgeeft en welke inhoud hierbij aan bod zou moeten komen.

5. Lesafsluiting, zelfstandige verwerking en verlengde instructie (online)

Na de zogenoemde kleine lesafsluiting tijdens de les, begint de fase van zelfstandige verwerking en/of van verlengde instructie. Met deze begrippen gaan we in deze module aan de slag.

6. Keuzemodule: Kleuters

In deze module leer je meer over de lesfasen en EDI-technieken die je in de kleuterklas in kunt zetten. Bijvoorbeeld in de instructiekring, maar ook tijdens begeleid spelen.

7. Studiebijeenkomst (contactmoment)

Tijdens de studiebijeenkomst van de EduSerie leer je niet alleen meer over de fijne kneepjes van expliciete directe instructie, maar oefen je ook met de verschillende technieken.

8. Weer op school (online)

In de laatste module combineer je de theorie uit het online gedeelte en de praktijk van de studiebijeenkomst in een afrondende opdracht.

Terug naar boven