Skip to content
Alle EduSeries

Taaldenken in spel: train-de-trainer


Cursus
Neem contact op voor informatie over het deelnemen aan deze cursus:
Contact opnemen

Ben je pedagogisch coach of begeleider in de onderbouw van de basisschool en wil je samen met je collega’s de spel-, taal- en denkontwikkeling van kinderen stimuleren? Of ben je opleider Jonge Kind en wil je jouw studenten helpen hun praktijk te verbeteren? Dan is deze train-de-trainer iets voor jou!

Je leert hoe je jouw collega’s of studenten kunt begeleiden om de kwaliteit van taaldenken in het spel van kinderen te verhogen. Je krijg hiervoor zowel een aanpak als materialen aangereikt. Je leert hoe je kunt begeleiden met behulp van video, specifiek gericht op taaldenken in spel. Zodat je om kunt gaan met praktische vragen als: ‘Wat doe je als kinderen fijn aan het spelen zijn: kan ik dan meespelen, zonder het spel te verstoren? Kan ik zomaar het spel in stappen? Wat moet ik doen om de kinderen zo uit te dagen dat ze met mij en met elkaar gaan praten?’

Deze train-de-trainer is het resultaat van een onderzoek dat naar aanleiding van vragen uit en samen met het veld is uitgevoerd. De cursus is volledig online, met veel interactie tussen de cursusdocent en medecursisten uit het hele land.

 

       

 

Dit is de opzet van de modules:

1. Inhoud en opzet van de train-de-trainer

Online

In de eerste module vind je de opzet van deze cursus. Je krijgt er de link naar alle bestanden die je nodig hebt. Ook maak je kennis met de online leeromgeving waarbinnen je gaat werken. Je past je persoonlijke omgeving aan en introduceert jezelf bij je medecursisten.

2. Kernelementen en achtergronden

Blended

Je maakt kennis met de inhoudelijke kern van Taaldenken in spel. En je gaat die zelf toepassen: je maakt een film van meespelen en reflecteert daarop.

3. Organisatie

Online

Hier ga je nadenken over jouw rol in een professionele leergemeenschap en over voorwaarden voor een succesvol professionaliseringstraject.

4. Adaptief: twee versies van het professionaliseringstraject

Online

Hoe kies je tussen de vaste route en de eigen route? Het gaat hier om de afwegingen die je kunt maken als begeleider.

5. Trainingsbijeenkomst 1

3 okt 15:00 .. 17:30, Online

Je gaat nu samen met je medecursisten en de docent aan het werk. Je hebt je daarop voorbereid door de voorgaande modules te maken.

6. Voor de begeleider en voor de professional

Online

Je maakt kennis met werkvormen en oefeningen die jij als begeleider kunt inzetten. En met materialen voor de professionals. Leesopdrachten met diverse soorten verwerkingsopdrachten helpen je daarbij.

7. Vaste route en adaptieve elementen

Online

Je leert hoe de vaste route is opgebouwd en welke keuzes je daarbinnen nog kunt maken. Je krijgt daarbij feedback van een mede-cursist en je krijgt individuele feedback van de docent.

8. Eigen route samenstellen

Online

Hoe kom je tot een verantwoorde invulling van een eigen route? Je vindt hier stapsgewijze alle aanwijzingen. En je maakt een plan voor een plg-bijeenkomst in zo’n eigen route. Dat plan bespreek je in de tweede bijeenkomst met de docent en je mede-cursisten.

9. Samenhang tussen kernelementen, werkvormen en materialen

Online

Hier leer je hoe je aan de hand van een voorbeeldfilm een kernelement kunt verdiepen. Je denkt ook na over de werkvormen & oefeningen en materialen die je daaraan kunt verbinden.

10. Trainingsbijeenkomst 2

28 nov 15:00 .. 17:30, Online

Samen met de docent en je medecursisten bespreek je jouw plannen die je in voorgaande modules hebt gemaakt. En je komt meer te weten over de gerichte coaching bij Taaldenken in spel.

11. Een mini-professionaliseringstraject uitvoeren

Blended

Je voert een stukje van een professionaliseringstraject uit. Daarin oefen je met coachen op de essentie van Taaldenken in spel. Je geeft en krijgt peer-feedback. En je ervaringen staan centraal in de intervisiebijeenkomst (module 12).

12. Intervisiebijeenkomst in subgroep met docent

Online - in week 6-10 februari 2023

Met een kleine groep mede-cursisten en de docent bespreken jullie je ervaringen met het mini-professionaliseringstraject (module 11). Jullie gaan vooral in op het coachen op de essentie van Taaldenken in spel.

13. Evaluatie

Als je alles hebt afgerond, willen we je vragen naar je ervaringen met deze cursus. Hoe vond je deze cursus? Wat vond je sterk? Wat zou anders kunnen?

Terug naar boven