Skip to content
Alle EduSeries

Inleiding blended learning


Cursus
Inschrijving voor deze cursus is momenteel gesloten.

Blended learning betekent een combinatie van verschillende leermiddelen, die zowel online als tijdens contactbijeenkomsten zijn in te zetten. Blended learning biedt een divers palet aan mogelijkheden en maatwerk, om een zo aantrekkelijk mogelijke manier van scholing te bieden.

Met de moderne digitale mogelijkheden is deze vorm van leren in een stroomversnelling geraakt. De toegang tot bijvoorbeeld animaties, instructiefilmpjes en online artikelen vergroot het aanbod van actueel lesmateriaal, waarmee verschillende leerstijlen te bedienen zijn. Maar ook bieden digitale leeromgevingen mogelijkheden om op een interactieve manier testen en toetsen te maken en cursisten met elkaar in contact te laten komen. Peer-feedback, waarbij je elkaar beoordeelt en verder helpt, samenwerking met collega’s buiten de eigen school en contact met inhoudelijke experts van bijvoorbeeld universiteiten en hogescholen, is makkelijk te bewerkstelligen.

Blended learning maakt leren daarmee meer tijd- en plaatsonafhankelijk. Bovendien is het leerproces beter af te stemmen op de behoefte van de leerling, en is makkelijker te differentiëren naar kennisniveau, capaciteiten en vaardigheden. 

In deze EduSerie maak je kennis met blended learning en inventariseer je de mogelijkheden die deze onderwijsvorm voor jouw school kan hebben. De EduSerie biedt daarmee zowel theoretische kennis over blended learning, als een kennismaking met de ‘blended’ leeromgeving van Eduseries.

Daarnaast maak je een inventarisatie van de behoeften aan (na)scholing binnen jouw school of team: op welk gebied wil je als school of team professionaliseren in de komende periode, en waarom?

Dit is de opzet van de modules:

1. Introductie

Maak kennis met de cursus, de cursisten en de online leeromgeving.

2. Basis van blended learning

In deze les leer je de essentiële principes van blended learning kennen en krijg je actuele kennis uit onderzoek aangereikt over blended learning.

3. Grenzen verleggen

In deze les gaan we dieper in op de toepassing van blended learning aan de hand van twee praktijkvoorbeelden. Je maakt een eerste aanzet voor een eigen plan.

4. Blended learning in jouw praktijk

Naar aanleiding van de kennis die je hebt opgedaan, ga je in deze les praktisch aan de slag met een plan voor blended learning in jouw eigen praktijk, en de uitvoering ervan.

5. Tot slot

We horen graag jouw mening over deze EduSerie, je ervaringen met de leeromgeving en het nut voor jouw eigen praktijk.

Terug naar boven